Ekologiczne i etyczno-religijne aspekty konsumpcji mięsa

Autor

  • Karolina Mroczek Szkoła Doktorska Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • Weronika Ptasiuk Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności „Kabanosik”
  • Janusz R. Mroczek Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2022.26.2.6

Słowa kluczowe:

konsumpcja, mięso, ekologia, etyka, religia, mięso in vitro

Abstrakt

Wśród produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego najwięcej kontrowersji budzi mięso. Przez stulecia jedzenie mięsa było oznaką dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Dzięki wysokiej zawartości białka o korzystnym dla organizmu człowieka profilu aminokwasowym, mięso podobnie jak mleko i jaja, odgrywa ważną rolę w gospodarce żywnościowej. Światowy rozwój gospodarczy prowadzi do wzrostu zamożności społeczeństw i zwiększenia popytu na żywność, w tym na mięso. Konieczność zaspokojenia popytu na białko pochodzenia zwierzęcego jest czynnikiem napędzającym intensyfikację produkcji zwierzęcej, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia presji środowiskowej. Niezrównoważona konsumpcja mięsa stwarza także wątpliwości natury etycznej.

Pobrania

Opublikowane

2022-12-24

Numer

Dział

Artykuły