„Język potraw”: Krajobraz kulinarny w pamiętnikach Cecili M. Fernandez "Leaving Little Havana. A Memoir of Miami’s Cuban Ghetto"

Autor

  • Małgorzata Martynuska Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/tik.2020.31

Słowa kluczowe:

pamiętniki, krajobraz kulinarny, Kubańczycy, tożsamość hybrydowa, Mała Hawana

Abstrakt

Artykuł analizuje tzw. „język potraw” (‘food voice’) w pamiętnikach Leaving Little Havana. A Memoir of Miami’s Cuban Ghetto autorstwa Cecili M. Fernandez (2013). Krajobraz kulinarny pamiętników jest ukazany w perspektywie antropologicznej, a sceny spożywania korespondują z doświadczeniami bohaterów, uchodźców z Kuby. „Język potraw” odzwierciedla proces kształtowania się tożsamości etnicznej diaspory kubańskiej pod wpływem transformacji społeczno-politycznych. Geograficzne umiejscowienie bohaterów pamiętników wyznacza mapę potraw i sygnalizuje fuzje kulinarne zachodzące pomiędzy kuchnią kubańską amerykańską kuchnią regionalną. Pamiętniki ilustrują elastyczne podejście Kubańczyków do akulturacji, a tzw. kuchnia Floribbean wprawdzie podtrzymuje style kulinarne Karaibów, ale też wykazuje otwartość na nowe, dostępne na Florydzie składniki potraw. Powstająca nowa kultura kulinarna wskazuje na kształtowanie się złożonych tożsamości hybrydowych.

Opublikowane

2020-12-28 — zaktualizowane 2020-12-28

Wersje

Jak cytować

Martynuska, M. . (2020). „Język potraw”: Krajobraz kulinarny w pamiętnikach Cecili M. Fernandez "Leaving Little Havana. A Memoir of Miami’s Cuban Ghetto". Tematy I Konteksty, 15(10), 4`13–433. https://doi.org/10.15584/tik.2020.31