Produkcja i konsumpcja mięsa w aspekcie zrównoważonego rozwoju
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.2.12Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, produkcja zwierzęca, mięsoAbstrakt
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej kontrowersji co do roli w diecie człowieka budzi obecnie spożywanie mięsa. Traktowane jest ono zwykle jako pokarm prestiżowy, świadczący o dobrobycie i zamożności społeczeństwa, ze względu na zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych dla organizmu człowieka proporcjach aminokwasów, pełni obok mleka i jaj istotną rolę w gospodarce żywnościowej. Globalny rozwój gospodarczy prowadzi do wzrostu popytu na żywność oraz zmian we wzorcach konsumpcji mięsa i jego przetworów. Pokrycie zapotrzebowania na mięso jest motorem intensyfikacji produkcji zwierzęcej, co pociąga za sobą wzrost pogłowia zwierząt i zwiększenie ich presji na środowisko. Nadmierna i niezrównoważona konsumpcja mięsa to jednak nie tylko zagrożenie dla funkcjonowania zrównoważonego rozwoju, ale także dla dobrostanu człowieka. Spożywanie nadmiaru mięsa to jedna z potencjalnych przyczyn chorób cywilizacyjnych.
Downloads
Bibliografia
Barszczewski J., Kaliszczyk A., Sakowski T., Metera E. 2010. Rozpraszanie związków azotu i fosforu z produkcji zwierzęcej. Woda - Środowisko - Obszary Wiejskie. 10. (31). 19-32.
Bendyk E. 2008. Dieta naturalna. Polityka. 44. 76-78.
Doroszewski P., Grabowicz M., Kaszkowiak J., Borowski S. 2015. Bezpieczeństwo klimatu a emisja gazów cieplarnianych przez inwentarz żywy. Logistyka. 5. 765-773.
Ferguson L.R. 2010. Meat and cancer. Meat Science. 84. 308-313.
Frala A., Kowalski R., Waśkiewicz A., Szablewski T. 2015. Wpływ marynowania na powstawanie heterocyklicznych amin aromatycznych w mięsie poddawanym grillowaniu. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna. 20. (1). 46-51.
Jarosz M., Rychlik E. 2011. Otyłość wyzwaniem zdrowotnym i cywilizacyjnym. Postępy Nauk Medycznych. XXIV. (9). 712-717.
Kołacz R., Opaliński S. 2007. Amoniak - wciąż aktualny problem w produkcji zwierzęcej. Trzoda Chlewna. 1. 70-77.
Krzęcio-Nieczyporuk E., Antosik K. 2015. Spożycie wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego a zachorowalność na choroby cywilizacyjne. Przegląd Hodowlany. 6. 8-12.
Kwasek M. 2013. Tendencje w spożyciu mięsa na świecie. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy. 6. 265-284.
Loring B., Robertson A. 2014. Otyłość i nierówności. Praktyczne aspekty przeciwdziałania nierównościom związanym z nadwagą i otyłością. [dok. Elektr.: https://docplayer.pl/19441041-Otylosc-i-nierownosci.html, data wejścia 15. 10. 2018].
MacRae J., O'Reilly L., Morgan P. 2005. Desirable characteristic of animal products from a human health perspective. Livestock Production Science. 94. 95-103.
Mathijs E. 2015. Exploring future patterns of meat consumption. Meat Science. 109. 112-116.
Migdał W. 2007. Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 6. (55). 48-61.
Olendrzyński K., Dębski B., Skośkiewicz J., Kargulewicz I., Cieślińska J., Fudała J., Hławiczka S., Cenowski M. 2005. Inwentaryzacja emisji do powietrza SO2, NO2, NH3, CO, pyłów, metali ciężkich, NMLZO i TZO w Polsce za rok 2003. Instytut Ochrony Środowiska. Krajowe Centrum Inwentaryzacji Emisji. Warszawa. 22-23.
Piatkowski B. 2008. Die Kuh als Klimakiller? Neue Landwirtschaft. 2. 59-60.
Podkówka Z., Podkówka W., Čermák B. 2012. Emisja gazów cieplarnianych przez świnie. Przegląd Hodowlany. 3-4. 14-15.
Rohrmann S., Overvad K., Bueno de Mesquita H. B., Jakobsen M.U., Egeberg R., Tjønne-Land A, Nailler L., Boutron-Ruault M.C., Clavel-Chapelon F., Krogh V. i współ. 2013. Meat consumption and mortality-results from the European prospective investigation into cancer and nutrition. [dok. elektr.: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-11-63, data wejścia 15. 10. 2018].
Sinha R., Cross A.J., Graubard B.I., Leitzmann M.F., Schatzkin A. 2009. Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Archives of Internal Medicine. 169. 562-571.
Skubała P. 2008. Dlaczego potrzebujemy zrównoważonego rozwoju? [w:]. Zrównoważony rozwój w ujęciu interdyscyplinarnym. J. Kostecka (red.). Wyd. Uniwersytet Rzeszowski. 25-34.
Szymocha M, Bryła M., Maniecka-Bryła I. 2009. Epidemia otyłości w XXI wieku. Zdrowie Publiczne. 119. (2). 207-212.
Wasilewski Z., Barszczewski J., Wróbel B. 2008. Influence of different participation of forages from grasslands in feeding ratio on effectiveness of dairy cattle feeding. Biodiversity and Animal Feeding. 13. 873-878.
Więk A., Tkacz K., Żywica R. 2013. Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsnych produktach grillowanych w zależności od zawartości tłuszczu w surowcu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2. (87). 39-50.
Wskaźnik zrównoważonego rozwoju Polski. 2011. Główny Urząd Statystyczny. [dok. elekt.: http://www.stat.gov.pl/gus/5840_12144_PLK_HTLM. data wejścia 12. 09. 2018].
Zachara A., Juszczak L. 2016. Zanieczyszczenie żywności wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi - wymagania prawne i monitoring. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 3. (106). 5-2.
Zin M. 2016. Wpływ spożycia tłuszczów na zdrowie. [w:] Żywienie a zdrowie. M. Zin, M. Rudy (red.). Wyd. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego-Podkarpacki Oddział Wojewódzki w Rzeszowie. 199-209.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.