O edukacji informatycznej w aspekcie kwalifikowanych źródeł internetowych
DOI:
https://doi.org/10.15584/eti.2018.1.16Słowa kluczowe:
badanie ankietowe, żywienie dzieci, prawidłowa dietaAbstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań poświęconych zagadnieniu doboru źródeł informa-cji, z których matki dzieci w wieku 6–36 miesięcy czerpią wiedzę na temat właściwego żywienia swojego potomstwa. Ze względu na fakt, że głównym źródłem wiedzy jest obecnie internet, ważną kwestią staje się edukacja kobiet w zakresie algorytmu poszukiwania informacji przygotowanych i udostępnionych przez specjalistów oraz oddzielenia ich od, często błędnych, porad zamieszcza-nych w sieci przez przypadkowe osoby. Aż 30% ankietowanych czerpie i stosuje porady w kwestii żywienia dzieci z portali społecznościowych, których rzetelność z natury rzeczy nie jest potwier-dzona. Kwestią naczelną jest przekonanie kobiet do poszukiwania wiedzy w dostępnym również w sieci kwalifikowanym piśmiennictwie oraz konsultowania diety z lekarzem specjalistą (pediatrą lub dietetykiem), co ma w zwyczaju zaledwie 20% kobiet.Pobrania
Opublikowane
2018-03-30
Jak cytować
BUGDOL, M., ŁASAK, D., BUGDOL, M., & MITAS, A. W. (2018). O edukacji informatycznej w aspekcie kwalifikowanych źródeł internetowych. Journal of Education, Technology and Computer Science, 23(1), 129–134. https://doi.org/10.15584/eti.2018.1.16
Numer
Dział
PROBLEMY EDUKACJI INFORMATYCZNO-INFORMACYJNEJ
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Journal of Education, Technology and Computer Science
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.